štvrtok, 29. septembra 2011

HUMUS recepty



Cícerová nátierka (humus)

ZÁKLAD:
Cícer1 pohár suchého (2-4 osoby), namočiť cez noc, ráno prepláchnuť vodou a ideálne nechať naklíčiť aspoň na ďalších 24 hodín.
Tahini (sezamové pyré)- 3-4  kopcovité polievkové lyžice
Cesnak – podľa chuti a sily, asi 3-5 strúčikov
Olivový olej (extra virgin, alebo iný za studena lisovaný)  - 3 až 5 lyžíc
Soľ – 1 malú lyžičku  alebo podľa typu a chuti soli
Čierne korenie – pol až 1 malú lyžicu, najlepšie čerstvo namleté
Limetka alebo citrón – šťava z polovice alebo 4-6 veľkých lyžíc

PRE CHUŤOVE VÝRAZNEJŠIE:
Malá cibuľa
Petžlenová alebo koriadrová vňať
Rímska rasca (cumin) 1-2 malé lyžice
Sladká paprika – ½ lyžičky
Kápia- buď na ozdobu navrch opražená s cibuľkou alebo aj zamixovaná
Cvikla – nastrúhaná navrch alebo aj zamiešaná

POSTUP:
Naklíčený cícer uvaríme do mäkka (cca 40 minút), scedíme a dáme vychladnúť. 
Nadrobno nakrájame alebo nastrúhame cesnak, prípadne cibuľu.
Všetky ingrediencie vložíme postupne do sekáča a spracujeme na kašovitú konzistenciu. Podľa potreby môžeme pridať trochu vody alebo oleja. Červená paprika tiež dokáže hmotu zriediť.
Dať do malých sklenených pohárov s viečkom.
Takýto humus vydrží v chladničke asi 2-3 dni.

Môže sa jesť rovno z pohára mrkvovými prstami alebo zelerovou stonkou.
Servírovať sa môže s ovseným lámancom, kukuričným keksom či inou plackou. Chutí výborne aj na liste šalátu, ozdobený cibuľkou, s uhorkou, alebo ako bežná nátierka.

Mandľová verzia humusu

Mandle – 2 poháre namočiť do vody aspoň cez noc a prípadne dať naklíčiť o deň dlhšie.
Zvyšok je rovnaký ako základné ingrediencie pri cícerovej nátierke.

Mandle treba spracovať v sekáči ako prvé na konzistenciu, keď sa začnú zhlukovať na kašu.

Ak nemáte tahini

Namiesto neho dať smotanový jogurt.
Iná možnosť je namlieť sezamové semiačka v mlynčeku na kávu a pridať vodu.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára