streda 30. novembra 2011

DOM bez toxínov




Bývanie v novom dome, nové koberce, nový nábytok, čerstvé farby, lakované povrchy atď, ale aj a nové autá a matrace, môžu u nás vyvolať "záhadné" reakcie, či choroby.
Syntetické látky môžu napríklad spôsobiť nadmieru estrogénu, tím, že mimikujú jeho pôsobenie na bunkové receptory (ako sa ukázalo aj pri pití vody z plastových fliaš). Problém je v tom, že náš endokrinný systém je veľmi citlivý a niekedy stačí málo, aby sme ho vyviedli z miery. Nikto doteraz presne nezisťoval, čo a ako škodí. Známe sú najmä prípady chorôb u inak zdravých ľudí po presťahovaní do nového bytu, kúpe nového auta a podobne.

Ak je zdravie u vás prvou prioritou a zároveň rozmýšľate o stavbe či prestavbe domu, čítajte ďalej. Možno vás jednoduchosť a čistota tradičných stavebných postupov zaujme.

Obrázky:  https://picasaweb.google.com/114589960957480211106/DrevenoSlamenyDom?authkey=Gv1sRgCMXU9e-aubu5zgE#   


Ahojte, v lete a na jeseň som sa v Čechách zúčastnil zaujímavého projektu a to stavby drevenej nadstavby na murované garáže. Ide o menšie obytné priestory, pozostávajúce z dvoch samostatných izieb medzi ktorými sa nachádza kuchynka, záchod a sprchový kút. Pôdorys 10 * 7 metrov
Drevená konštrukcia bola vyrobená tradičným postupom a to použitím masívnych smrekových trámov , ktoré sú pospájané rôznymi variáciami čapov a dlabov, ktoré sú následne pri zostavovaní prebité dubovými štiepanými kolíkmi. Takto vytvorená konštrukcia je neporovnateľne silnejšia, stabilnejšia, trvácnejšia a v neposlednom rade vizuálne zaujímavejšia, než v súčastnosti masovo produkované drevodomi pospájané kovovými prvkami.
Ako izoláciu sme použili slamené balíky, ktorých asi najväčšia výhoda spočíva okrem toho, že sú z prírodných zdrojov v tom, že sú cenovo veľmi dostupné. Samozrejme sú použiteľné aj iné prírodné izolácie ako konope, ovčia vlna atď.
Drevená konštrukcia zostane zvnútra viditeľná a steny a priečky v interiéri bude tvoriť hlinená omietka, ktorá jednak výborne konzervuje slamu a drevo a najmä má výborné hydroregulačné vlastnosti.
Zvonku bude dom obložený drevenými obkladmi. Všetky práce sme urobili v dvojici s kamarátom Davidom Kučerom, tiež tesár a s balíkmi nám pomohli účastníci workshopu, ktorý sa týkal stavby zo slamy.

pripájam následovný link , kde si môžete pozrieť zopár fotiek zachytávajúcich celý proces.
Dom ešte nie je úplne dokončený, okná a dvere a hlinené omietky sa budú riešiť pravdepodobne až na budúci rok.
Ak vás problematika prírodného staviteľstva a najmä drevostavieb zaujíma, prípadne rozmýšľate o postavení niečoho podobného, kľudne ma kontaktujte.
Dá sa to aj bez miliónov, ktoré krvopotne musíte splácať bankám a to omnoho zdravšie, efektívnejšie, kvalitnejšie a príjemnejšie použitím prírodných materiálov. Verte mi
Tomáš




EMAIL:  tomast76@googlemail.com



Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára